Keukenassistent

Voor wie:

De cursus ‘Keukenassistent’ is voor iedereen die ervaring heeft in een professionele keuken in het land van herkomst en daar nu in Nederland wil werken. Dat gaat een stuk makkelijker als je de termen kent die binnen de Nederlandse horeca gebruikt worden en op de hoogte bent van de Nederlandse regels rond hygiëne en veiligheid.

Omschrijving

Er is veel vraag naar goed opgeleide, vakbekwame medewerkers in de horeca, en die vraag neemt de komende jaren nog toe. Gasten worden veeleisender, vragen steeds betere dienstverlening en betere producten. Als keukenassistent lever je hier achter de schermen een grote bijdrage aan. Deze opleiding biedt de nodige kennis aan en helpt je je vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Als je aan het eind het officiële diploma SVH Keukenassistent hebt gehaald, kun je met voldoende zelfvertrouwen in de Nederlandse horeca aan het werk.

Je leert het horecavak met bijbehorende vaardigheden en specifieke vaktermen. Ook werk je aan het verhogen van je Nederlandse taalvaardigheid. De cursus bestaat uit video’s, leesteksten, werkbladen, woordenschat, oefeningen en praktische opdrachten.

 

Wat komt er aan bod?

Wat doet een keukenassistent? De belangrijkste werkzaamheden zijn:

 • Schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden (mastiek)
 • Opslaan van goederen en producten
 • Voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place)
 • Bereiden van bestellingen
 • Opruimen en schoonmaken

Opbouw cursus

De cursus is opgebouwd uit 3 modules.  In elke module komt theorie (o.a. over hygiënisch werken) aan bod. Ook worden keukentechnieken behandeld, die in recepten in praktijk worden gebracht. De gerechten zijn gezond en de ingrediënten redelijk alledaags. Je kunt ze dus prima thuis maken.

De lessen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het aanbod en de volgorde kunnen per les verschillen. Er zijn video’s rond technieken, ‘voice pages’ waar woorden worden aangeboden, leesbestanden, oefeningen en diverse opdrachten.

Wat biedt de cursus

 1. Een onlinetraining met ondersteuning in het Arabisch.
 2. Je wordt volledig begeleid door een Arabisch supportteam.
 3. Je persoonlijke begeleider monitort je ontwikkelingen in het leerproces via onze digitale leeromgeving.
 4. De opleiding heeft extra aandacht voor het verhogen van je Nederlandse taalniveau.
 5. Je maakt kennis met de waarden en normen van het Nederlandse bedrijfsleven.

Lesmateriaal:

 • Boek ‘Keukenassistent’
 • Werkmap
 • Video’s
 • Woordenlijsten
 • Online oefenmateriaal
 • Werkbladen
 • Oefentoetsen
 • Interactieve les
 • Proefexamen

Dit heb je nodig

Om de cursus te volgen heb je niet meer nodig dan een computer met internetaansluiting en een keuken om de recepten te maken. De meeste keukengereedschappen die worden gebruikt heb je waarschijnlijk al. Mocht je toch iets niet hebben, dan kun je meestal wel een alternatief bedenken. Als je bijvoorbeeld geen officemes hebt, dan kun je een ander (scherp) mes gebruiken.

Toelatingseisen:

 • Opleidingsniveau vergelijkbaar met MBO 1
 • Taalniveau A2

Te behalen diploma: SVH Keukenassistent

Met dit diploma kun je aan de slag in elke horecakeuken – van eetcafé tot groot hotel. De kosten voor dit examen zijn €235,-. Het examen is een praktijkexamen met geïntegreerde theorie-onderdelen. Het examen richt zich op de benodigde competenties en op de vaktechnieken die een keukenassistent moet beheersen. Het examen duurt 150 minuten en wordt door examinatoren van de SVH in een professionele keuken afgenomen.

Tijdens het examen moet de kandidaat een werkformulier invullen, de juiste ingrediënten en materialen verzamelen, gerechten bereiden en de werkplek afruimen en schoonmaken. Er wordt gelet op het herkennen van ingrediënten en materialen, op planning, werkhouding en hygiënisch werken.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan. Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling via ons systeem ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staat dat je de opleiding Keukenassistent hebt gevolgd en welke resultaten je behaald hebt.