Exportmedewerker incl. sales en marketing

Voor wie
Mensen die als exportmedewerker of administratief medewerker in de internationale handel actief zijn of dit willen gaan zijn. De cursus richt zich op iedereen die meer wil weten over export, internationale handel en logistiek. Ook is er een speciale module voor Marketing & Sales.
 
Omschrijving
Als exportmedewerker ben je onder meer verantwoordelijk voor de logistieke afhandeling van exportzendingen. Hierbij is een gedegen kennis van de logistieke processen binnen de internationale handel en de logistiek en de spelers die hier in actief zijn onontbeerlijk.

Een exportmedewerker vervult een cruciale rol in de export. Hij/zij communiceert met de verschillende afdelingen zoals Inkoop, Marketing/Sales, Finance, Distributie, Product Management, etc. Om de juiste informatie op het juiste moment aan de juiste afdeling of instantie te kunnen verstrekken, dient de export binnendienst afdeling al vanaf het beginstadium betrokken te zijn bij het offerte traject. Wanneer het voorwerk goed is gedaan, wordt de offerte vanzelf een duidelijk document voor zowel de koper als verkoper. Daarom is diepgaande kennis van leveringscondities, Incoterms, betalingscondities en douanezaken een vereiste om exporttransacties zo efficiënt mogelijk af te wikkelen. Ook kennis van het opstellen en controleren van transport-, douane- en bankdocumenten mag hierin zeker niet ontbreken.
 
Wat komt er verder aan bod?
• Wat is het verschil tussen een cargadoor en een expediteur?
• Wat kunnen ze voor mij als exporteur betekenen?
• Hoe verloopt het boekingsproces in de scheepvaart?
• Wat is een VI en wat moet ik met een arrival notice?
• Wat is het verschil tussen een seawaybill en een B/L?
• Wat is de rol van de douane en wat doet een stuwadoor eigenlijk?
• Kan ik invloed uitoefenen op de "handling" van mijn container?
In de cursus wordt dieper ingegaan op de relatie tussen de exporteur en de verschillende logistieke dienstverleners in de internationale haven. Ook zullen de specifiek in het internationaal zeetransport voorkomende kosten als demurrage, detention, Terminal handling charges, CAF- en BAF rates en het begrip "haulage" gedurende deze cursus behandeld worden.
 
Bedrijven die exporteren willen continu een nog betere positie verwerven op de buitenlandse markten. De activiteiten in bestaande markten worden geïntensiveerd en daarnaast zijn de bedrijven erg actief en succesvol om planmatig nieuwe markten te ontwikkelen. Daarom besteedt de cursus ook extra aandacht aan marketing en sales.
 
Wat biedt de cursus?
1. Een onlinetraining met ondersteuning.
2. Je persoonlijke begeleider monitort je ontwikkelingen in het leerproces via onze digitale leeromgeving.
3. Je maakt kennis met de waarden en normen van het bedrijfsleven.


Lesmateriaal
• Boek ‘Havenlogistiek’
• Lesvideo`s
• Online oefenmateriaal + ondersteuning
• Oefentoetsen

Geschikt voor beroepsgroep: Logistiek/Transport/Inkoop
In deze beroepsgroep draait het om het vervoer en de uiteindelijke verkoop van goederen. De logistiek houdt zich bezig met de meest efficiënte en goedkoopste manier om een product of producten van de ene plaats naar de andere te krijgen. Het transport zorgt ervoor dat deze producten ook daadwerkelijk van de ene plek naar de andere worden gebracht, en de inkoop bepaalt welke producten ergens binnengebracht worden.
 
Deze beroepsgroep wordt ook wel op de volgende wijze benoemd: afdeling logistiek, afdeling transport, transportafdeling, inkoopafdeling, binnendienstafdeling
 
Toelatingseisen
• Opleidingsniveau vergelijkbaar met MBO of hoger.
• Taalniveau B1

Te behalen diploma: STIBEX Exportmedewerker
 
In het STIBEX-examen wordt de kennis van de kandidaat getoetst met betrekking tot basisinformatie over de internationale handel en de logistieke processen van transport, zeevracht en bijbehorende documenten.